Hoe je een open badge kunt maken en uitdelen in 10 minuten.

Iedereen kan een open badge maken en uitdelen. Je heb geen abonnement of speciale voorkennis nodig. Als je wilt kun je binnen 10 minuten jouw eerste officiële badge toekennen aan iemand anders. Of gewoon als proef een badge aanmaken om het een keer uit te proberen. In deze blog loop ik stap voor stap door dit proces heen. Open hiervoor onze app: badgecollect.app. Hier kun je een nieuw BadgeCollect account aanmaken.
  • Klik op Nog geen account?

Er verschijnt een dialoogvenster.

  • Vul jouw emailadres in en klik op registreren.

Je ontvangt op het ingevulde emailadres een email.

  • Klik in de email op de grote blauwe klop Inloggen.

Voor het inloggen hoef je geen wachtwoord te onthouden, als je op  een andere computer wilt inloggen op jouw BadgeCollect, hoef je alleen maar een nieuwe login email aan te vragen. Zolang het wachtwoord van jouw email adres maar veilig is, is jouw BadgeCollect account ook veilig!

  • Klik op Maak badge in het menu aan de linkerkant.

Nu ben je op het formulier om jouw eerste badge te ontwerpen. In dit voorbeeld ga ik een badge maken voor de winnaars van een jaarlijks volleybaltoernooi. Bij het ontwerpen van een badge kun je een eigen afbeelding gebruiken, of gebruik maken van de ingebouwde badge ontwerper van BadgeCollect.

  • Klik op afbeelding toevoegen.

De badge ontwerper gebruik je door een kleur te combineren met een icoon en de vorm van een badge.

De badge afbeelding is een essentieel onderdeel van een open badge maken.
Met de online badge ontwerper kun je gemakkelijk badges maken zonder aan de slag te moeten met grafische programma’s.

Je kunt hiermee tal van combinaties maken, en het is de moeite waard om er even mee te spelen. Het plaatje dat je uiteindelijk maakt is ten slotte het visitekaartje van de badge. Dat is wat mensen als eerste zullen zien. Experimenteer hier wat mee tot je tevreden bent over het resultaat.

  • Klik op afbeelding toevoegen, en voilà! Jouw badge heeft een uniek en herkenbaar uiterlijk.

Nu moet je de naam, beschrijving en criteria van de badge nog invullen. Het maken van goed geformuleerde badges is nog een kunst op zich, en daar zal binnenkort op deze website ook een blog over verschijnen. Hieronder heb ik deze velden ingevuld zoals dat zou kunnen bij een volleybaltoernooi.

Een goede badge naam en beschrijving is nog een kunst op zich.
  • Als je de drie velden naar tevredenheid hebt ingevuld klik je op Aanmaken.

Je ziet nu direct het resultaat van de badge. Tijd om de badge die je ontworpen hebt uit te delen!

  • Klik op Badge toekennen

Er verschijnt een dialoogvenster. Er zijn verschillende manieren om badges uit te delen binnen BadgeCollect, zo kun je de QR op de telefoon van iemand scannen, of je kunt andere gebruikers toevoegen aan jouw contacten, zodat ze in de voorgestelde suggesties komen, ook kun je een profiel opzoeken met een email adres. In dit voorbeeld ga ik er van uit dat je de badge geeft aan iemand die nog geen account heeft.

Deel jouw zojuist gemaakte open badge uit door een emailadres in te vullen en klik op alsnog toekennen.
Een badge kan ook worden gegeven aan iemand zonder account.

Vul het emailadres in van de persoon aan wie je de badge wilt uitdelen (1). Als de ontvanger van de badge zelf nog geen account heeft, kun je de badge alsnog geven door te klikken op Alsnog toekennen (2). De ontvanger van de badge krijgt een email met een uitnodiging om zijn zojuist verdiende badge te bekijken.

Nadat het maken en uitdelen van een open badge krijgt de ontvanger een email.
Als je de badge geeft aan iemand zonder account, ontvangt die een email.

Klaar! Je hebt nu een badge aangemaakt en die aan iemand toegekend. Je kunt iedereen die volgens jou voldoet aan de criteria een badge geven. Als je de badge later nog eens wilt terugvinden, bijvoorbeeld omdat je die weer wilt uitdelen, ga dan naar badgecollect.app en klik op Gemaakte badges aan de linker kant.

Voor een organisatie is het ook mogelijk om een badge uit te delen door iedereen een QR code te laten scannen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je voor grote groepen een badge uitdeelt bij aanwezigheid. Wil je badges uitdelen namens een organisatie en ben je hierin geïnteresseerd? Dan kun je hiervoor contact opnemen.