Heb je binnen jouw bedrijf wel eens gehad dat verschillende mensen bezig zijn met verschillende oplossingen voor het zelfde probleem? Of dat je urenlang tegen een probleem aanliep waar een collega een eenvoudige oplossing voor heeft? Zonde! Je had tijd en frustratie kunnen besparen als je wist wie waar mee bezig was. Hier lopen we bij Inversable, het bedrijf achter BadgeCollect, ook wel eens tegenaan.

Leren en ontwikkelen is belangrijk. Dat vinden wij bij Inversable ook en we doen dan ook ons best om een sfeer te cultiveren waar er veel vragen worden gesteld. Omdat we nog een relatief kleine scale-up zijn weet iedereen van elkaar waar zij mee bezig zijn en welke vaardigheden daarbij worden gebruikt. Dat betekent dat het simpel is om de juiste persoon te vinden om je vraag aan te stellen.

Maar ons bedrijf groeit gestaag. En hoewel dat natuurlijk geweldig is, brengt het ook wat uitdagingen met zich mee. Een van die uitdagingen is dat het voor collega’s steeds moeilijker wordt om bij te houden waar iedereen mee bezig is. Efficiënt omgaan met tijd is belangrijk en het is jammer om dingen dubbel te doen. Het is natuurlijk zonde om veel tijd te stoppen in het bouwen van een onderdeel wat van een ander gekopieerd had kunnen worden.

Zichtbaarheid

Wat zou het dus handig zijn als iedereen snel van iedereen kan weten wat zijn of haar vaardigheden en ervaringen zijn. Hierom zijn wij badges gaan gebruiken binnen Inversable. Met badges kunnen we een overzicht maken van aanwezige kennis en vaardigheden in ons bedrijf. Het is een uitgelezen kans om zelf badges in te zetten en de implementatie zelf mee te maken.

In de badge staan duidelijke criteria voor de kennis of vaardigheid waarvoor deze is uitgegeven. Die criteria kunnen ons helpen om persoonlijke leerdoelen te stellen. Zo is het voor het halen van een van onze badges nodig om basiskennis te hebben van html en CSS. Een van onze stagiairs zonder technische achtergrond heeft dat meteen opgepakt om zelf wat van te leren. “Het lijkt me interessant om wat over programmeren te leren. En hoe beter dan er zelf induiken? In de badge staan criteria om fundamentals te begrijpen, dus dat lijkt me een goed begin. Tegelijkertijd geven de criteria me een goed idee van waar ik uiteindelijk heen kan gaan met de vaardigheid.”

Gebruikservaring

We hebben nauw contact met gebruikers van het platform, we weten wat badges voor hen waard zijn en wat obstakels zijn in het gebruik. Maar niets vervangt een eerstehands ervaring. In de uitvoering van dit project kunnen we zelf testen hoe het is om met BadgeCollect te werken vanuit het perspectief van de organisatie. Met deze nieuwe inzichten kunnen we BadgeCollect beter maken.

Twee van de meest gebruikte vaardigheden bij Inversable zijn het gebruik van de programmeertaal Typescript en het Angular framework. Dit zijn de eerste twee badges die we hebben geformuleerd. Het blijkt echter niet zo simpel om een badge te formuleren. Het Angular framework is heel breed en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. We hebben een badge nodig die goed aansluit bij de behoefte van het bedrijf. Een badge die, als je deze haalt, aangeeft dat je het fundament beheerst en waarmee je uit de voeten kan om verder te ontwikkelen.

Een manier om tot goede criteria te komen is om met een paar mensen met kennis te gaan brainstormen over hoe de badge eruit kan zien. Door twee of meer personen die Angular en Typescript kennen gedachten en ervaringen te laten wisselen konden we concreet maken wat het gemiddelde niveau is. Samen hebben we vragen beantwoordt als: Wat voor vaardigheden komen erbij kijken en hoeveel tijd heeft het gekost om op dat niveau te komen? Hieruit zijn de criteria van de eerste twee badges voor duidelijk geworden. De Angular fundamentals badge en de Typescript fundamentals badge.

Compleet systeem

Maar de badges maken is nog maar het begin. Badges zijn een gereedschap. Om een volledig en schaalbare oplossing te vinden moet er meer gebeuren. Zo willen we binnen Inversable een systeem implementeren waarin vaardigheden en kennis worden gepeild en passende badges worden uitgedeeld. Wie is daar verantwoordelijk voor? Hoe zorgen we ervoor dat het zo weinig mogelijk afleidt van de dagelijkse werkzaamheden? Wij zien veel kansen om BadgeCollect zelf in te zetten en daar lessen uit te trekken. Dat alleen maakt het het waard om deze uitdaging aan te gaan. Op deze manier willen we collega’s waarde bieden met badges, veel tijd besparen in hun dagelijkse werkzaamheden en een cultuur van leren en ontwikkelen verder stimuleren.